دراین مقاله قصد داریم انواع کولیس را معرفی کنیم. به عنوان مقدمه قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که کولیس چیست؟ درپاسخ باید بگوییم کولیس ابزاری است برای اندازه گیری دقیق قطر و طول داخلی، خارجی و عمق اجسام. با توجه به این تعریف می شود به کاربرد گسترده کولیس پی برد. این ابزار کاربرد های بسیار وسیعی در مهندسی، پزشکی و صنایع مختلف دارد. ازمزایای کولیس دقت بالای آن است. از این رو همه می دانند که کولیس دیجیتال ابعاد را به طور مستقیم و با دقت بالا اندازه گیری می کند. کولیس ها ابعاد را به شیوه های گوناگون نمایش می دهند که هرکدام روش خاصی برای خواندن دارد. نحوه خواندن اندازه ها به نوع سنجش آن کولیس بستگی دارد. نوع سنجش کولیس به سه دسته تقسیم میشود. ادامه مقاله معرفی انواع کولیس خواهیم پرداخت. کاربرد هر کدام را بررسی خواهیم کرد تا پاسخ دهیم کولیس چیست.
انواع کولیس چیست؟
کولیس ها انواع مختلفی دارند که برای مصارف و کاربرد های گوناگون طراحی شده اند. نوع متداول آن به اسم کولیس ورنیه است که بیشترین استفاده را دارد. این کولیس در بیشتر کارگاه های صنعتی و محیط های فنی برای اندازه گیری مورد استفاده قرارمی گیرد. کولیس ورنیه به نام های معمولی و یا کولیس ساده نیز معروف است. نوع دیگر کولیس که کاربرد کمتری نسبت به کولیس ورنیه دارد. نوع دیگر آن که کمی شبیه به ساعت است. ازاین رو به کولیس ساعتی یا عقربه ای معروف است. نوع سوم کولیس که نسل آخر کولیس ها محصوب میشود کولیس چیست؟ درپاسخ باید بگوییم نوع پیشرفته آن، کولیس دیجیتال یا رقمی است. این کولیس به نسبت نوع های پیشین دقیق تراست. درواقع کولیس دیجیتال دقیق ترین نوع کولیس موجود در بازارمی باشد. این نوع کولیس یک مزیت دیگر به نسبت مدل های دیگر کولیس دارد که آن این است که.
کاربرد آن نسبت به کولیس ورنیه و کولیس ساعتی بسیار آسان تر می باشد. یعنی مانند دیگر نوع کولیس ها استفاده ازآن نیاز به مهارت خاصی ندارد. دامنه اندازه گیری در بین کولیس ها متفاوت است به صورت که این دامنه اندازه گیری 0 تا 15 سانتی متری. و 0 تا 20 و 0 تا 30 سانتی متری وجود دارد. البته این اندازه ها از سایز های متداول و پر مصرف کولیس ها هستند. دقت اندازه گیری کولیس نیز معمولا یک صدم و دو صدم میلی متر یا 0.0005 و 0.001 اینچ است. دقت اندازه گیری درمدل مختلف متفاوت است.
کولیس داخلی و خارجی
در ادامه مقاله قصد داریم به معرفی انواع کولیس بپردازیم تا بهترمتوجه شویم که کولیس چیست. اولین نوع از کولیس که مورد بررسی قرار می دهیم و آن را معرفی می کنیم؛ کولیس داخلی می باشد. مزیت و معایب کولیس داخلی و ویژگی این کولیس چیست؟ همان طور که از نام این کولیس پیدا است. این نوع از کولیس برای اندازه گیری ابعاد داخلی اشیا به کار می رود. این امکان به دلیل شکل فیزیکی خاص آن امکان پذیر شده است. چرا که با توجه به شکل شاخک های کوتاه به این منظور استفاده می شوند. این کولیس کاربرد زیادی در محیط های صنعتی دارد. از این رو می توان آن را از کولیس های پر کابرد نام برد. نوع دوم کولیس که معرفی خواهیم کرد وظیفه ای معکوس کولیس قبلی دارد. یعنی برخلاف کولیس داخلی از این کولیس برای اندازه گیری قطرخارجی اجسام استفاده می شود این کولیس چیست.
در پاسخ به این سوال که این کولیس چیست که ابعاد خارجی اجسام را اندازه گیری می کند. قصد داریم کولیس خارجی را معرفی کنیم. همان طور که گفتیم این دسته از کولیسها برای اندازه گیری ابعاد خارجی به کار میروند. ازمزیت های این کولیس این است که به کارگیری این وسیله قابلیت تکرار پذیری و نیز دقت بالایی دارد. این کولیس در اندازه گیری ابعاد بزرگ همچون قطر یک لوله بزرگ بسیار مفید میباشد. شاخک های این کولیس بلند است لذا شاخک های بلند برای اینکار مناسب است. کولیس خارجی و داخلی کدام برای مصارف خاصی طراحی شده اند.
کولیس ورنیر چیست؟
نوع دیگر کولیس که معرفی خواهیم کرد کولیس ورنیر است. در این بخش می خواهیم ببینیم ویژگی های این کولیس چیست. همین طور بررسی خواهیم کرد که این کولیس چه مزایا و معایبی دارد. باید بگوییم که این نوع معروفترین نوع کولیس است. از این رو در بیشتر کارگاهها و آزمایشگاهها از کولیس ورنیر استفاده میشود. البته می توان دلیل شهرت این کولیس را همین کابرد گسترده آن دانست. مخترع این کولیس، ریاضی دانی به نام کولیس ورنیر بوده است که به همین دلیل به این نام شناخته می شود. در سال ۱۳۶۳ میلادی یک فرانسوی بنام پیر ورنیه دستگاهی ساخت. برای اندازه گیری طراحی کرد که براساس اختلاف بین دو تقسیمبندی کار میکرد. کولیسهای آغازین در لا به لای لاشه های بازمانده از کشتی در نزدیکی کرانه های ایتالیا یافت شده است. قدمت کولیس می توان تخمین زد. قدمت کشتی به شش سده پیش از میلاد مسیح بر میگردد.
اما در مورد مخترع کولیس باید بگوییم که. وی مقیاس ورنیر را ابداع کرد که در این نوع کولیس هم استفاده میشود. کولیس ورنیر برای اندازه گیری قطر داخلی یا خارجی اجسام بسیار مناسب است. این مزیت بسیار مهم وجود دارد زیرا دهانههای آن به راحتی ثابت میمانند. بیشتر کولیس های ورنیر تا ۳۰ سانتی متر را با دقت دو صدم میلیمتر اندازه گیری میکنند. البته کولیس های با توان اندازه گیری متفاوت نیز وجود دارد. این کولیسها قابلیت اندازه گیری قطر داخلی، قطر خارجی، عمق و گام را دارند. کاربرد این کولیس چیست در همه جا استفاده می شود.
نحوه خواندن کولیس ورنیر
روش خواندن کولیس چسیت؟ در این بخش ازمقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم. برای خواندن کولیس پس از تنظیم کردن کولیس برای اندازه گیری ابتدا مقدار عدد صحیح را می خوانیم. آخرین خط از درجه بندی روی قسمت ثابت کولیس مقدار عدد صحیح را به ما نشان می دهد. بعد خواندن عدد صحیح به ترتیبی که گفته شد باید مرحله بعد را انجام دهیم. سپس نوبت به مقدار اعشاری می رسد. با خواندن این عدد و قرار آن آن کنار عدد قبلی به اندازه می رسید. این عدد را باید از روی قسمت متحرک کولیس خواند. به این صورت که از صفر شروع کرده. سپس تا اولین خط از قسمت های ثابت و متحرک که روی هم قرار بگیرند می شماریم. این نیز مقدار اعشاری ما خواهد بود که باید کنار عدد صحیح قرار دهید. البته بسته به دقت اندازه گیری کولیس یه نکته دیگر باید بیان شود.
نکته این است بسته به دقت اندازه گیری کولیس این مقدارمی تواند دوتا دوتا یا 5 تا 5 تا حرکت کند. این روش اندازه گیری و خواندن اندازه با استفاده از کولیس است. کولیس چیست را پرداختیم و حالا روش استفاده از آن را گفتیم. توجه داشته باشید برای مسلط شدن به استفاده از کولیس باید تمرین کنید. البته کار کردن با کولیس چندان سخت نیست اما ممکن است در دفعات اول گم راه شود. این موضوع با تمرین و تکرار بر طرف می شود. و از آن به بعد می توانید به راحتی و آسانی از کولیس استفاده کنید.
کولیس عقربه ای چیست؟
نوع دیگر کولیس، کولیس عقربه ای است. در این بخش می خوانید که این کولیس چیست و چه کاربرد هایی دارد. شکل کولیس عقربه ای بسیار شبیه به کولیس ورنیر است. با این تفاوت که به جای درجه بندی خطی، یک عقربه برای نمایش طول دارد. این ویژگی ظاهری مهم ترین تفاوت این کولیس با نمونه های دیگر است. عقربه با استفاده از یک چرخ دنده و یک سطح دندانه دار کار می کند. توان اندازه گیری و دقت اندازه گیری در کولیس های عقربه ای متفاوت است. از این رو انواع کولیس عقربه ای می توانند بین ۱۵ سانتیمتر تا ۳۰ سانتی متراندازه گیری کنند. از حیص دقت هم این کولیس اجسام را با دقت بین دو صدم میلی متر تا یک هزارم میلیمتر اندازهگیری کنند. این کولیس ها کاربرد گسترده و فراگیری دارند. اما نمونه های به روز و مدرن این کولیس ها نیز وارد بازار شده است.
نوع مدرن کولیس عقربه ای، کولیس عقربه ای کولیس دیجیتال است. این که ویژگی های این کولیس چیست را در ادامه بررسی می کنیم. باید بگوییم که این آخرین فناوری به کار رفته در ساخت کولیس است. در مورد ساختار این کولیس باید گفت که کولیس دیجیتال شبیه به کولیس عقربه ای است. با این تفاوت که به جای عقربه یک صفحه نمایشگر دارد. ابعاد و طول بر روی آن نمایش داده می شود و از این طریق می تواند اندازه را بخوایند. شاید بپرید مزیت این کولیس چیست. کمترین دقت این نوع کولیس در حد یک صدم میلیمتر است.
جمع بندی:
کولیس عقربه ای کولیس دیجیتال معمولاً از سایر انواع کولیس دقیق تر هستند. علاوه بر این، میتوانند طول را در واحد های مختلف مانند متر، اینچ، فوت و… نمایش دهند. که این مزیت بسیار مهمی است. یک دکمه صفر هم دارند که در هر نقطه ای میتوان عدد نمایشگر را صفر کرد. مزیت دیگر این کولیس ها این است که برخی از کولیس های دیجیتال به کامپیوتر هم متصل میشوند. با پایان مقاله رسیدیم. در این مقاله به این پرداختیم که کولیس چیست.
اما شرکت تراش ابزار جم یک شرکت بزرگ در زمینه فروش انواع محصولات تراشکاری میباشد. محصولات این شرکت در زمینه محصولات قلاویز و حدیده و … میباشد. شما میتوانید انواع محصولات را در وبسایت ما مشاهده کنید. برای مشاهده انواع محصولات قلاویز دستی میتوانید از طریق لینک قلاویز دستی به صفحه مربوط به قلاویز دستی مراجعه کنید.
شماره تماس ها:
۰۲۱-۶۶۷۵۱۵۵۰-۱
۰۲۱-۶۶۷۵۲۸۸۴-۵
۰۹۳۵-۲۳۰۱۳۲۶
اینستاگرام: @tarash_abzar_jam